Συμπεράσματα και αποτελέσματα Πρώτης Συνάντησης Δεξαμενής Πράξης

strategyΣυμπεράσματα και αποτελέσματα Πρώτης Συνάντησης Δεξαμενής Πράξης για τον τουρισμό που έγινε στην Πάφο στις 13 Απριλίου 2013 με την ευγενή φιλοξενία του Ξενοδοχείου Elysium.

Στη συνάντηση είχαν παρευρεθεί ξενοδόχοι και τουριστικοί επιχειρηματίες από την Πάφο, την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά, τη Λεμεσό και Λευκωσία όπως επίσης και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων, εκπρόσωποι αγροτουριστικών καταλυμάτων, ξένοι δημοσιογράφοι και ξεναγοί.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε μια παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης και πως αυτή έχει μεταβάλει τη φήμη της Κύπρου στα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικά σε σημαντικές ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης διαπιστώθηκε η απουσία του κυπριακού κράτους και των κυπριακών τουριστικών θεσμών σε αυτή την καταιγίδα αναφορών της Κύπρου στο διαδίκτυο.

Συζητήθηκε η ανάγκη λήψης άμεσων πρακτικών μέτρων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες που δημιουργήθηκαν και εκφράστηκε υποστήριξη προς την πρωτοβουλία που γίνεται από τους ξενοδόχους με τίτλο Summer in Cyprus. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η εν λόγω πρωτοβουλία των ξενοδόχων δεν είναι αρκετή και θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο περιεχόμενο και να διοχετευτεί στα εναλλακτικά μέσα όπως τα ιστολόγια και τα κοινωνικά δίκτυα με συντονισμένο και στοχευμένο τρόπο έτσι ώστε να ισοζυγιστεί το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε.

Η δεξαμενή πράξης είχε ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων όσο αφορά το τι μπορεί ο κάθε ένας να προσφέρει έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια εναλλακτική διαδραστική πλατφόρμα πληροφόρησης που να τονίζει μέσα από ανθρώπινες ιστορίες ότι η κυπριακή φιλοξενία είναι πιο ζωντανή από ποτέ, πιο ακμαία από ποτέ αλλά και πιο προσγειωμένη από ποτέ και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την μοναδικότητα και αυθεντικότητα της έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του τελικού χρήστη – πελάτη προς τον προορισμό Κύπρος.

Ως αποτέλεσμα της συνάντησης έχει αποφασιστεί να γίνει μια προσπάθεια δημιουργίας μιας ενιαίας πλατφόρμας η οποία θα περισυλλέγει ψηφιακό περιεχόμενο για να το διοχετεύει στα διάφορα διαδικτυακά κανάλια. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξουν οι bloggers (διαχειριστές ιστολογίων), οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι και άλλα άτομα που έχουν επιρροή στο ταξιδιωτικό κοινό.

Έχει συμφωνηθεί ότι όλοι όσοι θα λάβουν μέρος σε αυτή την ανοικτή πρόσκληση της Δεξαμενής Πράξης θα πρέπει πρώτα να συμβάλουν έτσι ώστε να επωφεληθεί ολόκληρος ο τουριστικός προορισμός και τέλος να επωφεληθούν ο κάθε ένας από τους συμβαλλόμενους.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν δεσμευτεί ο κάθε ένας με το τι μπορεί να συμβάλει ο κάθε ένας αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να αρχίσει η δημιουργία μιας πολύπλευρης πλατφόρμας με πολύπλευρο περιεχόμενο που να απευθύνεται στον ανεξάρτητο ταξιδιώτη που τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί σύμφωνα με τα στατιστικά των τελευταίων ετών.

Η πρόσκληση για συμμετοχή είναι και θα παραμείνει ανοικτή σε όλους τους επιχειρηματίες και ειδικά σε αυτούς που το μέγεθος τους δεν τους επιτρέπει μεγάλους προϋπολογισμούς. Δίνεται μεγάλη σημασία στους ανθρώπους των παραδοσιακών επαγγελμάτων, του αγροτουρισμού, των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, των εστιατορίων, των μικρών καταστηματαρχών και άλλων μεσαίων επιχειρήσεων όπως ξεναγήσεις, εκδρομές κ.α. αφού αυτοί είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης.

Έχουμε δεσμευτεί ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε δημοσιευμένο υλικό για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την όλη προσπάθεια. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η εμπλοκή όλων άμεσα για να μπορέσει το εγχείρημα να λάβει σάρκα και οστά.

Πέτρος Μαύρος
Συντονιστής
petros@avantless.com

Advertisements

About Πέτρος Μαύρος

Tourism Consultant. Active Tourism Blogger
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

One Response to Συμπεράσματα και αποτελέσματα Πρώτης Συνάντησης Δεξαμενής Πράξης

  1. Ο/Η Κωνσταντίνος λέει:

    Πολύ ενδιαφέρουσα η συνάντηση στην Πάφο ….αναμένουμε τις αξιολογήσεις!!!! ένας πολύ συμαντικός παράγοντας πάντως…είναι η απουσία (παντελώς) του Συνεδριακού Τουρισμού!!!
    Εμείς τουλάχιστον στην Ελλαδα το καταφέραμε εδω και 10 χρόνια!!!…ελπίζω να αλλάξουν Νοοτροπία και οι Κύπριοι Ξενοδόχοι !!!! Εύχομαι πραγματικά να αναπτυχθεί στόν τομέα αυτό η Κύπρος!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s