Από την Πάφο έρχομαι και στη κορφή Αγία Νάπα

Heads in the sandΠολλές είναι οι φορές που αυτή η στήλη και ο υποφαινόμενος έκαμαν δριμεία δημόσια κριτική για τα τουριστικά τεκταινόμενα στη Κύπρο. Είναι όμως με μεγάλη λύπη που παρατηρώ ότι οι τοπικοί άρχοντες, και ειδικά οι εκλεγμένοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πιο απλές απαιτήσεις της μοναδικής οικονομίας που έχει απομείνει στο νησί της θεάς.

Καλεσμένος από ένα φίλο πέρασα ένα Σαββατοκύριακο στη περιοχή που συγκεντρώνει τον πιο πολύ τουρισμό ανά τετραγωνικό μέτρο στη Κύπρο. Στη Αγία Νάπα, και χωρίς φόβο και πάθος καλώ σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Νάπας να υποβάλει μαζικά την παραίτηση του προς τους ψηφοφόρους που τους εμπιστευτήκαν την πόλη τους. Ναι, να παραιτηθούν γιατί όταν μια Κυριακή στις 9 το πρωί τα πεζοδρόμια της πόλης είναι βομβαρδισμένα από σκουπίδια, με καλάθους αχρήστων να «σφύζουν από ζωή», η παραλία Nissi Beach στις 8 το πρωί έμοιαζε πιο πολύ με τον Κοτσιάτη παρά με την παραλία που διαφημίζει ο ΚΟΤ σε όλες τις καμπάνιες του στη Κύπρο και στο Εξωτερικό.

Αγαπητοί δημοτικοί άρχοντες, δεν θέλω να ακούσω οποιονδήποτε δικαιολογία, είστε ερασιτέχνες και κακοί οικοδεσπότες. Μας καλέσατε στο σπίτι σας είχατε την μουσική στο φουλ, μας ταΐσατε (πρέπει να πω ότι φάγαμε πολύ καλά) και την άλλη μέρα δεν μαζέψατε καν τα πιάτα από το σαλόνι του σπιτιού σας. Είμαι σίγουρος ότι αν σας έβλεπε η μάνα σας θα σας έβαλε τις φωνές για τεμπέληδες. Σας παρακαλώ πολύ, αν θέλετε να ξανάρθουμε στο σπίτι σας παρακαλώ βάλτε μια τάξη. 

Τώρα να πούμε και κάτι πιο σοβαρά. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα δεν υπάρχει λόγος να γίνονται, το κέντρο της Αγίας Νάπας τες νύχτες μοιάζει με κακής ποιότητας υπαίθρια δισκοθήκη, οι θορυβώδεις μοτοσυκλέτες των καμακιών από τη μία, τα μεγάφωνα που ακούονται από τον αστυνομικό σταθμό της πόλης και από την άλλη και η κατάντια της πιο εμβληματικής παραλίας της Κύπρου είναι αποτέλεσμα του Κυπριακής νοοτροπίας και της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος να αναδείξει σε θέσεις κλειδιά άξιους αντιπροσώπους του λαού. Τα κομματικά κατεστημένα σε συνεργασία με το πρόσφορο έδαφος πελατειακών σχέσεων φέρνουν στη εξουσία ερασιτέχνες οι οποίοι στη προσπάθεια τους να κρατήσουν τις καρέκλες τους χάνουν το δάσος για το δέντρο.

Αυτά όμως διορθώνονται με σχετικά εύκολο τρόπο. Πρώτα απ όλα με ένα σχέδιο εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων από εκλεγμένους μέχρι και τον τελευταίο δημοτικό υπάλληλο έτσι ώστε να καλλιεργηθεί πραγματική τουριστική συνείδηση. Τουρισμός είμαστε όλοι εμείς και μόνο εμείς μπορούμε να τον αναπτύξουμε αλλά κυρίως να τον διατηρήσουμε αρχίζοντας από τα πιο απλά. Οι τουρίστες δεν είναι άμοιροι ευθηνών, γι αυτό τον λόγο χρειάζεται μια συνεχείς ενημέρωση για ευαισθητοποίηση των επισκεπτών με καμπάνιες που να απευθύνονται κυρίως στους νέους.

Η επίσκεψη μου στη Αγία Νάπα ήταν καθαρά τουριστική και προσπάθησα να δω την πόλη ως απλός επισκέπτης, απογοητεύτηκα όχι μόνο για το είδα και άκουσα αλλά για το γεγονός ότι σε στιγμές τόσο κρίσιμες για την οικονομία του τόπου πανικοβαλλόμαστε και ξεχνούμε τα πιο μικρά τα πιο εύκολα.

Πέτρος Μαύρος

Τέως σύμβουλος τουρισμού.

 

 

 

Advertisements

About Πέτρος Μαύρος

Tourism Consultant. Active Tourism Blogger
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s